Friday, 14 October 2016

Answers to Round One of the Gardening Quiz



Well, here are the answers to the Round One Gardening Quiz  -

1)  What is the correct generic name for the hardy perennial commonly known as the Day Lily? Is it a) Helxine  b)Heliopsis or c) Hemerocallis

Answer: c) Hemerocallis

+++

2) Do the species Pieris, Permettya and Philesia require acid or alkaline soil conditions?

Answer: Acid

+++

3)  A native of southeast Europe, the hardy perennial Alchemilla produces intricately branched heads of star-shaped yellow green flowers, making it a favourite with flower arrangers.  What is it's common name?

Answer: Lady's Mantle

+++


4)  In a flower, what name is given to the part of the stamen on which pollen is borne?

Answer: Anther

+++


5)  Approximately how many species make up the Anemone genus of hardy herbaceous perennials?

a)  12  b)  60  c)  150

Answer: c) 150

+++


6)  Formerly known as Funkia, this hardy, herbaceous plant is grown for its foliage and trumpet like flowers and is suitable for shady borders and waterside planting.  By what generic name is it now known?

Answer:  Hosta

+++


7)  Which of the following terms is used to describe a plant that flowers and dies in the second season after germination, producing only its stems, roots and leaves in the first season?
a) Annual  b)  Biennial  c) Perennial

Answer: b) Biennial

+++



8)  What is the common name of the hardy, quick-growing annual Limmanthes douglasii, a name the plant acquired from it resemblance to a popular breakfast food?

Answer: Poached egg plant

+++


9)  Two of the species of Allium listed below would be found in the vegetable garden.  Which is the odd one out, grown mainly for it's ornamental flowers?

a) A. moly   b) A, porrum,  c)  A. sativum

Answer: a) moly

+++


10)  The hardy perennial Acanthus has deeply lobed leaves and tall spikes of mauve and white bracts.  What is its common name?

Answer: Bear's breeches

+++


11)  In a botanical name, what does the word vulgare mean?

Answer: Common or ordinary

+++


12) Dog, Marsh and Sweet are the prefixes for three of the ten species of which British hedgerow and woodland flower?

Answer: Violet

+++

How did you do?

Questions taken from Geoff Hamilton's 'Gardeners Challenge' book